Osmose er noget djævelskab – kort sagt.
Hvad skyldes osmose? Når to væsker med forskellige saltkoncentrationer er adskilt af en halvgennemtrængelig membran, vil den ene væske langsomt trænge gennem membranen, og blande sig med den anden væske. Osmosen, altså resultatet af de to væsker, der blandes sammen, øger væskemængden og dermed trykket på båd-siden af membranen. Og så er skaden sket.
Hos Jakob Jensens bådeværft tilbyder vi hjælp til osmose-behandling for bådejere i blandt andet København, Nordsjælland og på det øvrige Sjælland.
Hvad betyder osmose for dig som bådejer?
Gelcoaten er den halvgennemtrængelige membran – og væsken er vand og restprodukter fra støbningen af din polyesterbåd. Fra første dag båden er søsat, vil glasfiberen suge vand. Noget af det vil, som fugt, trænge direkte igennem skroget ned i kølsvinet uden at give de store skader.
Som skibet bliver ældre, vil fugten begynde at nedbryde nogle af de byggematerialer, der er brugt i selve laminatet. Altså skabes der mere rum til væske, hvilket på sigt vil øge koncentrationen af den skadelige osmosevæske, der langsomt skiller lagene i din båd fra hinanden.
Osmose bliver afsløret af lugten
De første synlige tegn på osmose er dannelse af blærer i gelcoaten. Når du stikker hul i osmoseblærerne, vil indholdet have en grim, syrlig lugt, der minder om eddike. Osmosevæske indeholder eddikesyre og glykol, så duften er meget lig den du oplever, når du afkalker din kaffemaskine.
Hvis du har mistanke om osmose i din båd, kan vi hjælpe med osmose-behandling. Enten ”kvikløfter” vi dit skib på værftet – eller kommer ud til din vinterplads og kontrollerer fugtindholdet i skroget med en speciel osmose-fugtmåler. Det giver en indikation, der, sammen med vores professionelle erfaring, ret præcist fastslår omfanget af problemet – og ikke mindst økonomien i løsningen.
Hvad bliver ramt af osmose?
Alle både i glasfiberarmeret polyester har byggestenene til at få osmose. Det kan ingen behandling ændre på.
Både bygget i ferrocement kan også få osmose. Blærerne her vil dog ikke lugte surt, da restprodukterne fra cement vil være basiske.
Kan osmose forebygges?
Hvis membranen gøres helt vandtæt, før bærerne opstår, kan processen ikke foregå. Båden vil således ikke være helbredt, men i stedet have fået en kur, der holder i mange år. Dettes gøres ved at påføre et tykt lag epoxy, der er beregnet som osmose-spærre.
Hård osmose-behandling er vejen frem
Behandling af en ”osmosesyg” bund indebærer ofte, at gelcoaten, sammen med det dårlige laminat, skal fjernes.
Sandblæsning er en metode, som traditionelt har været brugt meget. På det seneste blæser man bunde med is. Det er ikke helt så effektivt, men den miljømæssige belastning er væsentlig mindre. Under alle omstændigheder er det en meget hård metode, som kræver professionel erfaring.
På vores værft anvender vi i stigende grad gelcoat-peeling, hvor man mekanisk ”peeler” hele bunden. Det er noget mere tidskrævende arbejde end blæsningen, men resultatet er meget sikkert. Vi kommer helt i bund med at få fjernet alle skader definitivt.
Efter osmosen er fjernet
Efter osmosen er fjernet, skal fugtigheden ned på et lavt niveau. Løbende er det meget vigtigt at vaske med ferskvand for at få fjernet overskydende syre og glykol-rester. Dette gentages, hvis muligt, dagligt i to til tre uger.
Efter dette skal båden tørre under naturlige forhold. Fugtniveauet kontrolleres med jævne mellemrum, og er alt som det skal være, vil værdierne hurtigt synke til et lavt og brugbart niveau i løbet af to til tre uger. Nu kan genopbygningen begynde.
Ring og hør mere om osmose-behandling
Kontakt Jakob Jensens bådeværft til en nærmere snak om osmose-behandling – eller book et Quick-løft, hvor vi sammen kan gennemgå, om din båd har osmose. Ring til os på telefon +45 39 29 75 00 eller send en e-mail til info@jjbv.dk.